Ana SayfaGenelKocaeli Üniversitesi, Türk Toplumuna Özgü Covid- 19 Tüm Genom Dizi Analizi İlk...

Kocaeli Üniversitesi, Türk Toplumuna Özgü Covid- 19 Tüm Genom Dizi Analizi İlk Sonuçları

Yazar

Tarih

Kategori

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalında, SARS-CoV- 2 (Covid-19) ilk tüm genom verileri elde edilmiştir. Bu ilk veriler, tanı kitleriyle yakalanan pozitif olgu numunelerinden çalışılmış ve dört hastadan elde edilen diziler, Çin’de tanımlanan ilk referans genomuyla karşılaştırılmış ve bu karşılaştırmalar üç kıtadan gelen verilerle sürdürülmüştür.

İlk sonuçlar, virüsün yapısında, daha olumlu veya daha olumsuz sonuçlara yol açabilecek bir değişiklik olmadığı yönündedir. Dolayısıyla bulaşmaya yönelik tedbirlerin hassasiyetle uygulanmaya devam edilmesi gerekir. Bu nedenle, çalışma sonlanmadan önce, ilk sonuçların sağlık otoriteleriyle paylaşılması zorunluluğu hissedilmiştir.
Türk toplumuna özgü virüste toplam ikiyüzaltmışbir gen değişikliği (varyasyon) saptanmıştır. Bu varyasyonların kırkbir tanesi tüm hastalarımızda ortak olarak izlenmektedir. Literatürde, tüm bu varyantlar içerisinde özellikle 23403A>G varyantının corona enfeksiyonlarının yaklaşık 1/4 ünde görüldüğü, virusun bulaş yeteneğini yükselttiği ve ağır bir klinik seyir oluşturduğu bildirilmektedir. Bizim de hastalarımızın 1/4 ünde bu varyant izlenmektedir.

Devam eden yeni analizlerle, bir ay içinde daha derin sonuçlara ulaşılacaktır. Bu sonuçların başka merkezlerde de çoğalması, Türk toplumuna özgü tanı- tedavi- aşı yaklaşımları için önemlidir.

Prof.Dr. Hakan SAVLI
Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri
Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı
Umuttepe Kampüsü – Kocaeli Üniversitesi
Tel : 90 (532) 660 96 68

Not: Hakan Savlı, aynı zamanda da 2019 Yunus Nadi Şiir Ödülü‘nü Kırgın Karnaval dosyasıyla kazanan usta bir şair.

Kırgın Karnaval, Hakan Savlı, YKY, İstanbul, 2020.

https://www.neokur.com/isim/20210/hakan-savli

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En çok okunanlar

Ot hızlıdır

16 Haziran Bloomsday

En Son Yorumlar